Minden szerszámmal jól megmunkálható: késeléssel, hámozással furnér készíthető belőle. Gőzöléssel jól hajlítható, a hajlított bútorok gyártásának legfontosabb alapanyaga.
Régebben nagy jelentőségű volt a különböző makktermések gyűjtögetése. Főleg állati takarmánynak szedték, de ínséges időben kenyérpótlónak számított. A bükk makkjából olaj sajtolható, ezt főzésre, világításra használták.
Az emberi fogyasztásra kerülő bükkmag héját leszedték, kemencében megszárították, hogy csípős ízét elveszítse, majd kézimalmon megőrölték. Tésztájából parazsas hamuban pogácsát sütöttek. Héját leszedve, tűzhelyen megpörkölve kávépótló alapanyagául is szolgált.
Európa nagy részén évszázadokon át ismert ínségeledel volt a fakéreg. A tölgy, a bükk, a fenyő kérgét megőrölve lisztpótlónak használták. Sokszor még fűszerport is kevertek hozzá.
Ajtófrontok és szekrényeken kívül kedvelt az ágykeretek és ajtók elszészítése is bükkfából. Kérge vékony, rajzolata jellegtelen, ezért felületét gyakran páccal, színezéssel, festéssel kezelik. Papír, farost és faszén gyártására is kiválóan alkalmas. Magas hőmérsékleten ég ezért tüzelésre is kiválóan alkalmas. |